Fredagen den 12 februari, Linnéuniversitetet, sal Wicksell, kl. 19.00
Rasbiologens gåta
Maja Hagerman, författare
Professor Herman Lundborg var chef för Statens institut för rasbiologi 1922-1935 och ansåg sig ha fått ett storslaget uppdrag: att ”rädda det svenska folket” och han varnade hotfullt för rasblandning och degeneration. Maja Hagerman berättar om forskningsgåtorna Lundborg trodde sig lösa, om forskarvännerna i Nazityskland som var inflytelserika rasexperter, och om personer som han mötte vid sina undersökningar i Sverige, till exempel den lappländska Maria, som var en kvinna av ”fel typ”, men som trots detta födde hans barn.
Efter denna föreläsning inbjudes vi till supé på Restaurang Rasken till subventionerat pris. Anmäl dig till Gunnel Holmér 070-558 34 61 senast 5 februari.
Föreläsningen följer direkt efter föreningens årsmöte som börjar kl. 18.00! Plats: Linnéuniversitetet, sal K1040 (K-huset).
Historiska föreningen tipsar: 13 februari på Kulturparken Småland: Sankt Sigfrid i historia, text och tanke. Ett öppet symposium arrangerat av Kulturparken Småland, Växjö stiftshistoriska sällskap och Linnéuniversitetet.
Onsdagen den 16 mars, Växjö stadsbibliotek, Galaxen, kl. 19.00
Magnus Gabriel De la Gardies makalösa historia
Peter Ullgren, historiker
Med utgångspunkt i en nyskriven biografi om Magnus Gabriel De la Gardie får vi lyssna till ett föredrag om den svenska aristokratiska kulturens mest lysande era. Det handlar bl a om slottsbyggande, krig, lyxkonsumtion och internationella maktanspråk. Alltsammans i det Sverige som under 1600-talet ville förvandla Östersjön till ett helsvenskt innanhav
Ett samarrangemang med Växjö stadsbibliotek.
Torsdagen den 7 april, Utvandrarnas hus, kl. 19.00
Europas eviga dragkamp – tankar om Europa och EU
Stefan Höjelid, docent i statsvetenskap
Nedslag i ett antal centrala teman för både Europas och det europeiska Unionsprojektets idéer om framtiden. Vi får m a o höra om den europeiska identitetsfrågan, om fredsfrågan och imperietanken och inte minst den ständiga gränsproblematiken, men också om författare, tonsättare, filosofer och konstnärer från såväl en länge sedan svunnen tid som från vår egen samtid.
Ett samarrangemang med Kulturparken Småland.
2016 års exkursion gick till Gnosjöbygden i nordvästra Småland den 21 maj! Reseledare var Ulf Nilsson.
Onsdagen den 14 september Galaxen, Stadsbiblioteket, kl. 19.00
En bortglömd tusenårig kvinnotradition
Margareta Skantze, författare m.m., Lyckeby
År 1397 skapade drottning Margareta den nordiska unionen. Hon inspirerades av en lång tradition av visionära kvinnor som kämpat för en värld utan krig, en värld av omsorg för de ”fattiga och elända”, bland dem Radegunda av Poitiers, Eleonora av Akvitanien, Ingegerd av Kiev, Hildegard av Bingen och Heliga Birgitta. Margareta Skantze har bl a författat boken Drottning Margaretas historia (2015), och de historiska dramerna Mor Dacke (1990) och Hjärtats tysta sång (2000).
I samarbete med Växjö stadsbibliotek.
Onsdagen den 19 oktober Sigfridssalen, Domkyrkocentrum, kl. 19.00
Ekot av hammarslagen från Wittenberg – Reformationen i Europa, Sverige och Småland
Olle Larsson, fil dr i historia, Växjö
När Martin Luther spikade upp sina 95 teser på kyrkporten i Wittenberg 1517 inleddes en process som kom att få omvälvande konsekvenser för stora delar av Europa. På många håll försvagades kyrkans politiska och ekonomiska makt, den religiösa praktiken förändrades och så småningom också människornas världsbild. I kvällens föreläsning berättar historikern Olle Larsson om vad som hände i Europa, Sverige och Småland när helgonens, vallfärdernas och primklockornas tid gick mot sitt slut. Foto: Linn Östlund.
I samarbete med Växjö stift.
Onsdagen den 2 november Atriumsalen, Utvandrarnas hus, kl. 19.00
Saltets pris: Svenska slavar i Nordafrika och handeln i Medelhavet 1650-1770
Joachim Östlund, docent i historia, Lund
När Jonas Thorsons föräldrar en dag år 1707 får veta att deras son har sålts som slav på en auktion i Alger på den ökända ”Barbariska kusten” i Medelhavet är det ett skakande besked. Men Thorson är inte ensam: under perioden 1650-1770 tillfångatogs ett tusental svenska sjömän som var sysselsatta i den viktiga importen av salt till Sverige. I boken Saltets pris berättar Joachim Östlund historien om dessa sjömän.
I samarbete med Kulturparken Småland.